LIJNDEN - De CAO voor Uitzendkrachten 1999-2003 is zondag algemeen verbindend verklaard. Alle uitzendondernemingen moeten werken op basis van dezelfde arbeidsvoorwaarden.

Uitzendkrachten moeten minimaal betaald worden volgens het loongebouw van de ABU-CAO. Verder gelden gelijke voorwaarden voor de rechtspositie van de uitzendkracht en aanvulling van loon bij ziekte.

Volgens een woordvoerster van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) betekent het dat uitzendondernemingen die niet bij de ABU zijn aangesloten, aan allerlei regels moeten voldoen.

De ABU vertegenwoordigt ruim 270 uitzendondernemingen met in totaal meer dan 2.600 vestigingen in Nederland. Dat is ruim 90 procent van de markt. Elk jaar worden circa 725.000 uitzendkrachten geplaatst.

Nu de CAO algemeen verbindend verklaard is, ligt de weg open ondernemingen aan te pakken die zich niet aan de CAO houden. De ABU en de vakbonden spraken eerder dit jaar af ongeveer 0,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de naleving van de regels.

Voor het eerst in vijf jaar is de CAO voor Uitzendkrachten algemeen verbindend verklaard. De nieuwe regels gelden tot het einde van 2003. De partijen hopen dat er tegen die tijd nieuwe afspraken komen.

De tegenhanger NBBU voor kleine uitzendbureaus sprak zich in mei uit tegen algemeen verbindend verklaren van de CAO. De vereniging denkt dat de vrijheid van kleine ondernemingen door de grote beursgenoteerde uitzendorganisaties als Vedior en Randstad wordt beperkt. Van de NBBU was zondag niemand bereikbaar voor commentaar.