REYKJAVIK - De IJslandse premier Geir Haarde wil dat Nederland de spaartegoeden van Nederlanders bij IJslandse banken garandeert.

De IJslandse premier Geir Haarde zei donderdag dat Nederland de spaartegoeden van Nederlanders bij IJslandse banken moet garanderen. Tijdens een persconferentie zei hij dat het zou "helpen'' als Nederland net als Groot-Brittannië tot zo'n actie besluit.

De IJslandse internetspaarbank Icesave kan sinds een paar dagen zijn verplichtingen niet meer nakomen. Hierdoor dreigen 120.000 Nederlandse spaarders gedupeerd te raken. De Nederlandsche Bank garandeert spaartegoeden tot 100.000 euro, maar voor de eerste 20.000 euro moeten Nederlanders vooralsnog aankloppen bij de IJslandse overheid.

Wouter Bos

Minister Wouter Bos (Financiën) beloofde de Tweede Kamer dat hij er alles aan zal doen om IJsland ertoe te bewegen garanties te geven, ook een rechtszaak is daarbij voor hem een optie. Advocaten zijn inmiddels al aan het werk gezet. Hij wees erop dat ons land tot de "zwaarste juridische consequenties'' bereid is.

In een debat met het parlement zei Bos vooralsnog niets te voelen voor een garantie van de overheid. "Er moet heel wat gebeuren voordat ik de belastingbetaler laat opdraaien voor het falen van een IJslandse bank'', aldus Bos. Hij benadrukte wel dat spaarders in ieder geval niet maandenlang in onzekerheid mogen blijven.

Een aantal gedupeerde spaarders heeft donderdag de website saveicesavers.nl opgericht om de belangen van alle gedupeerden te behartigen.

IMF

Donderdag opperde Bos dat wellicht ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rol zou kunnen spelen. Komend weekeinde is Bos in Washington voor een vergadering van het IMF en de Wereldbank. De bewindsman benadrukte wel dat wat hem betreft financiële steun van het IMF aan IJsland alleen kan plaatsvinden als het land de Nederlandse spaarders tegemoetkomt.

Kapthing

De IJslandse regering heeft donderdag ook de volledige controle overgenomen bij Kaupthing, de grootste bank in IJsland. Eerder werd ook al de bank Landsbanki onder overheidscuratele geplaatst en werd Glitnir Bank volledig genationaliseerd.

Volgens de IJslandse overheid zijn de maatregelen nodig om "een faillissement van het land te voorkomen''.