AMSTERDAM - Het is nog altijd onduidelijk bij wie Nederlanders met spaartegoeden bij de internetbank Icesave moeten aankloppen als dat bedrijf failliet gaat. Op de website van Icesave konden spaarders woensdag niet meer bij hun tegoed.

De Nederlandsche Bank (DNB) liet dinsdagavond weten dat zij opheldering heeft gevraagd aan de autoriteiten in IJsland, waar het moederbedrijf van Icesave is gevestigd. Volgens DNB moet IJsland de eerste 20.000 euro garanderen, daarboven vergoedt DNB de schade tot 100.000 euro.

Een woordvoerder van DNB zei woensdag dat de centrale bank erop rekent dat IJsland de garantie op spaartegoeden opschroeft naar minimaal 50.000 euro. Dat bedrag is dinsdag in Europees verband afgesproken. IJsland is geen lid van de Europese Unie, maar volgt volgens de zegsman van DNB in zijn regelgeving meestal de lijn van de EU.

Plannen

Groot-Brittannië is er minder zeker van dat de IJslanders over de brug zullen komen. Minister van Financiën Alistair Darling zei woensdag dat de regering in Reykjavik hem heeft laten weten geen plannen te hebben om Britse spaarders uit de brand te helpen. Daarom heeft Londen besloten zelf garant te staan voor alle spaartegoeden bij de Britse tak van Icesave.

De Consumentenbond heeft inmiddels een kort geding aangespannen tegen Icesave. De organisatie heeft tientallen klachten ontvangen van spaarders die niet meer bij hun spaargeld konden. Icesave lokte juist veel spaarders met een hoge rente en de belofte dat het spaargeld altijd vrij opneembaar zou zijn.

Een aantal spaarders heeft via het Nationaal Incasso Bureau (NIB) beslag laten leggen op tegoeden van Icesave Nederland en moederbedrijf Landsbanki. Volgens NIB vertegenwoordigt de groep ongeveer 250.000 euro aan spaartegoeden. Ruim 120.000 Nederlanders hebben een spaarrekening bij Icesave. Zij hebben in totaal 1,6 miljard euro uitstaan.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.