AMSTERDAM - ING Direct, de internetbank van ING, heeft Britse spaartegoeden ter waarde van bijna 4 miljard euro gekocht van twee geplaagde IJslandse banken.

Dat meldde ING woensdag. De overname van de spaartegoeden is in samenspraak met Britse toezichthouders.

Het gaat om spaartegoeden van 160.000 klanten ter waarde van 2,5 miljard pond sterling (3,2 miljard euro) van de IJslandse bank Kaupthing. Ook koopt ING voor 538 miljoen pond (695 miljoen euro) spaartegoeden van 22.200 klanten van Heritable Bank, de Britse tak van het IJslandse Landsbanki. Landsbanki is het moederbedrijf van de internetspaarbank Icesave.

Noodlanding

Kaupthing was woensdag genoodzaakt een noodlening van 5 miljard kroon (702 miljoen dollar) aan te gaan bij de Zweedse centrale bank. Bij Icesave konden Nederlandse en Britse klanten dinsdag hun spaartegoeden niet meer opnemen.

"ING Direct bevindt zich in een sterke positie", aldus bestuurder Johan de Wit van ING Direct in een verklaring. De Wit is tevreden dat ING snel actie heeft kunnen ondernemen om de veiligheid voor de spaargelden van de Britten te verzekeren.

"Dit is de juiste actie om spaarders te beschermen, financiële stabiliteit te waarborgen en de belangen van de belastingbetaler te behartigen", aldus het Britse ministerie van financiën in een verklaring.

De Britse minister van Financiën Alistair Darling zei eerder op de dag dat IJsland weigert garanties te geven over spaargelden. "De IJslandse regering, geloof het of niet, heeft mij verteld dat zij niet van plan is haar verplichtingen hier na te komen", aldus Darling.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.