AMERSFOORT - De website van de internetspaarbank Icesave Nederland is uit de lucht. Een aantal spaarders heeft via het Nationaal Incasso Bureau (NIB) beslag laten leggen op tegoeden van Icesave Nederland en het IJslandse moederbedrijf Landsbanki.

"De groep vertegenwoordigt ongeveer 250.000 euro", aldus incassodirecteur Maarten van der Donk van NIB woensdag.

Icesave Nederland, een betrekkelijk nieuwe speler op de Nederlandse spaarmarkt die tienduizenden spaarders wist te lokken met een aantrekkelijk rentetarief, is onderdeel van de in problemen geraakte IJslandse bank Landsbanki.

Solide bankinstelling

De bank had tot dinsdagmiddag op haar website staan dat het een zeer solide bankinstelling is met een positieve beoordeling van de kredietwaardigheid. Ook stond er dat spaargeld te allen tijde vrij opneembaar was.

"Niets van waar", aldus Van der Donk. "Op dit moment kunnen spaarders helemaal niet in contact komen met de bank of bij hun tegoeden komen." De NIB-directeur stelt verder dat De Nederlandse Bank (DNB) de afgelopen 36 uur inadequaat heeft opgetreden door niet in te grijpen bij Icesave Nederland.

Kort geding

De Consumentenbond heeft bekend gemaakt naar de rechter te stappen om zo gedaan te krijgen dat klanten weer bij het geld kunnen dat ze op een rekening hebben staan bij IceSave. "IceSave moet consumenten toegang geven tot hun rekeningtegoeden'", aldus de Bond.

De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank (DNB) liet dinsdagavond weten in gesprek te zijn met de IJslandse autoriteiten over hoe rekeninghouders worden gecompenseerd als Icesave niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Formeel garandeert de IJslandse centrale bank bij een faillissement Nederlandse spaarders een bedrag van 20.887 euro. De rest wordt tot een bedrag van 100.000 door de Nederlandse staat gegarandeerd.

Moederbedrijf Landsbanki is evenwel door de kredietcrisis in grote problemen geraakt. IJsland nationaliseerde dinsdag de gehele bankensector.

DNB-website

De website van De Nederlandsche Bank is momenteel ernstig vertraagd, laat een woordvoerder weten. "Ik denk dat veel mensen naar onze site gaan voor informatie over Icesave.'' DNB doet er alles aan om de problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Londen stelt gerust

Britse spaarders die hun geld bij de IJslandse internetspaarbank Icesave hebben ondergebracht, kunnen erop rekenen dat zij al hun geld terugkrijgen. Dat heeft de Britse minister van Financiën Alistair Darling woensdag gezegd.

Normaal gesproken zou de IJslandse centrale bank de eerste 20.000 euro moeten vergoeden aan internationale spaarders als Icesave failliet gaat. IJsland weigert volgens Darling evenwel daar garanties over te geven. "De IJslandse regering, geloof het of niet, heeft mij verteld dat zij niet van plan is haar verplichtingen hier na te komen", aldus Darling.

Het Britse garantiestelsel dekt spaartegoeden tot 50.000 pond. Maar Darling zei tegen de publieke omroep BBC dat de regering, gezien de "uitzonderlijke omstandigheden", er in dit geval voor zal zorgen dat spaarders al hun geld terugkrijgen.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.