AMSTERDAM - De verwachting dat de Westerse economieën in een recessie zullen komen heeft woensdag geleid tot grote verliezen op de wereldwijde aandelenmarkten. Beleggers gingen op grote schaal over tot het verkopen van aandelen.

"Er heerst paniek", aldus vermogensbeheerder Corné van Zeijl van SNS. "De laatste dagen was er een soort lethargie, nu komen we in een overgavefase. Degenen die geen recessie verwachtten hebben op een andere planeet geleefd, maar blijkbaar waren er nog mensen die daar zaten."

De Amsterdamse AEX-index zakte woensdag onder de psychologisch belangrijke grens van 300 punten. De laatste keer dat dit niveau werd gepasseerd was halverwege 2003. Op het voorlopige dieptepunt stond de hoofdindex van het Damrak woensdag meer dan 9 procent in het rood.

MidKap

De MidKap, de index voor middelgrote fondsen verloor 8,7 procent. In Frankfurt en Parijs daalden de belangrijkste hoofdgraadmeters 7 tot 8 procent.

Een reddingsplan van 50 miljard pond sterling van de Britse overheid voor de Britse financiële sector, zorgde ervoor dat Londen in eerste instantie de dans voor een groot deel wist te ontspringen. In de loop van de handel zakte de FTSE-index echter toch weg en noteerde bijna 6 procent in de min.

Verliezen

In New York hadden de belangrijkse beurzen dinsdag verliezen van meer dan 5 procent geleden na opmerkingen van de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, Ben Bernanke. Hij gaf aan dat de financiële crisis de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie heeft verslechterd en tot meer economische pijn zal leiden.

De zorgen over de Amerikaanse economie leidde tot een sterke daling van de dollar ten opzichte van de Japanse yen. Voor Japanse exporteurs, voor wie de Verenigde Staten een belangrijke afzetmarkt zijn, is dit slecht nieuws. Toyota, het grootste autoconcern ter wereld, zag zijn koers 11,6 procent dalen.

De Nikkei-index in Tokio verloor door al het slechte nieuws bijna 10 procent, het zwaarste verlies sinds de beurskrach van 'Zwarte Maandag' in oktober 1987. Ook de andere Aziatische markten gingen diep in het rood. De handel in Indonesië werd stilgelegd na een daling van meer dan 10 procent en de beurzen in Seoul, Hongkong, en Australië gingen meer dan 5 procent achteruit.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.