AMSTERDAM - Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) heeft ABN Amro berispt om een advertentie die de bank dinsdag in enkele dagbladen plaatste. Daarin suggereert de bank spaarders meer zekerheid te bieden dan andere banken doordat ze is genationaliseerd.

Bos zei dinsdagavond in Nova dat de nieuwe positie van Fortis en ABN Amro niet mag worden misbruikt om andere banken, 'die het wel goed doen, het leven al te zuur te maken'.

De bewindsman zegt dat hij direct na het zien van de advertentie contact heeft opgenomen met Abn Amro. Er worden afspraken gemaakt met Fortis en ABN Amro over 'marketing en reclamegedrag'. Bos benadrukt dat de overname van de bank een tijdelijke maatregel is om een bank in problemen te redden, maar dat daarvan geen misbruik gemaakt mag worden.

Fortis Nederland

Vrijdag werd bekend dat de Nederlandse staat Fortis Nederland volledig overneemt voor 16,8 miljard euro, inclusief het Fortis-deel van ABN Amro en Fortis Verzekeringen. De stap volgt op de grote problemen bij Fortis. Een week eerder nam de Staat al een belang van 49 procent in de bank en verzekeraar. De Tweede Kamer debatteert woensdag met Bos over de nationalisatie.

Het debat gaat ook over de afspraak die de Europese ministers van financiën dinsdag maakten over de verhoging van de garantie van spaartegoeden. In Nederland gaat de garantie omhoog naar honderdduizend euro.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.