AMSTERDAM - De filevrije dag op donderdag voorkomt een schade van 6 miljoen euro voor het bedrijfsleven. Dat becijferden vervoersbrancheorganisaties EVO en TLN woensdag. Door vrije doorgang worden onder meer benzinekosten bespaard en blijft tijdverlies beperkt.

EVO en TLN schatten de totale directe schade van de transportsector vorig jaar op meer dan 700 miljoen euro. In het cijfer wordt geen rekening gehouden met indirecte schade, zoals door lege schappen bij supermarkten en productieprocessen die vertraagd worden.

"Volgens een ruwe schatting zou de indirecte schade kunnen oplopen tot enkele miljarden euro's", aldus een woordvoerder van EVO.

Totale schade

De totale schade voor Nederland als gevolg van files en vertragingen in 2007 kwam volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM) uit op tussen 2,7 en 3,6 miljard euro, een tiende meer dan een jaar eerder.

Dit zou betekenen dat de besparing op een filevrije dag gemiddeld tussen de 7 en 10 miljoen euro uitkomt. Op een drukke dag als donderdag kan die besparing zelfs veel meer zijn. Het bedrijfsleven draagt volgens het KIM ruim de helft van de filekosten.