DEN HAAG - De maximale looneis van de vakbeweging wordt volgend jaar 3,5 procent. In ruil voor de loonmatiging neemt het kabinet maatregelen voor koopkrachtverbetering.

Dat is de uitkomst van het akkoord dat kabinet, werkgevers en vakbonden dinsdagavond hebben gesloten tijdens het najaarsoverleg.

Balkenende

Minister-president Jan Peter Balkenende was na afloop van het jaarlijkse topberaad tevreden. Volgens hem kan door de samenwerking met sociale partners Nederland sterker uit de economisch moeilijke tijden komen.

"Een gematigde loonontwikkeling, geen btw-verhoging en geen WW-premie voor werknemers. Dat zijn zaken die Nederland sterker maken", aldus de premier.

FNV

Al voorafgaand aan het najaarsoverleg waren de partijen optimistisch gestemd.

De vakcentrale FNV, werkgeverskoepel VNO-NCW en minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) hadden al eerder een akkoord gesloten over het aftoppen van de ontslagvergoedingen. Dat maakte een einde aan de hevige ruzie over versoepeling van het ontslagrecht.

Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius was vertrouwen "de sleutel tot de succesvolle uitkomst" van het najaarsoverleg. "In de financiële wereld is dat vertrouwen volkomen zoek. In de polder hebben de hoofdrolspelers het vertrouwen na een hele vervelende periode hervonden."

Inflatie

Een gematigde loonontwikkeling is nodig om te voorkomen dat de inflatie door een loonprijsspiraal wordt opgedreven. Al eerder schrapte daarom het kabinet de geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent.

In ruil voor loonmatiging schrapt het kabinet nu ook de WW-premie voor werknemers. Hierdoor houden zij van hun salaris gemiddeld netto toch circa één procent meer over.

SP

De SP is teleurgesteld in de afspraken die dinsdagavond zijn gemaakt. De looneis van maximaal 3,5 procent die de vakbeweging belooft, levert volgens de SP voor burgers te weinig op.

"Blijkbaar heeft de chantage van minister Donner gewerkt", stelt SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt. Het kabinet had eerder aangegeven dat bij een verantwoorde looneis de WW-premies voor werknemers zouden verdwijnen. Met een looneis die nauwelijks boven de inflatie uitkomt, blijft het beloofde zoet volgens de SP'er uit.

CDA

Het CDA vindt het akkoord "geweldig nieuws voor Nederland". Dat zei CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel dinsdag in een eerste reactie op de uitkomsten van het najaarsoverleg.

PvdA

De PvdA prijst de vakbeweging voor haar gematigde looneis. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer toonde zich dinsdagavond in een eerste reactie op het najaarsoverleg tevreden over de uitkomsten.