AMSTERDAM - Op de beurzen van Euronext blijven opties in trek. Vorig jaar werden 398,7 miljoen opties en futures verhandeld, ,1 procent meer dan in het voorgaande jaar. De aandelenomzet daalde in 2001 daarentegen met 2,1 procent. Het aantal aandelentransacties op de beursvloer nam met 9,3 procent tot 117,1 miljoen veel sterker af.

De omzet per transactie is gestegen. Of dit betekent dat veel kleine beleggers zijn afgehaakt in het beroerde beursjaar kon een woordvoerster van Euronext maandag niet zeggen.

Volgens de fusiebeurs van Amsterdam, Parijs en Brussel bedroeg het gemiddelde aan dagelijkse transacties in aandelen 6,59 miljard euro. In 2000 lag dat gemiddelde nog op een record van 6,73 miljard euro.

De vermindering van de handel in aandelen is nog niet ten einde. In december daalde het aantal transacties 9,4 procent ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar tot 8,88 miljoen.

Veel vrije dagen

Euronext plaatst hier de kanttekening bij dat de beurs in december liefst tien vrije dagen kende, een hoger aantal dan normaal. Dit kwam mede door de voorbereidingen voor de introductie op de euro. Zo was de Amsterdamse beurs oudejaarsdag gesloten, in tegenstelling tot het voorgaande jaar.

Euronext kreeg vorig jaar 45 nieuwe noteringen, allen van nieuwe bedrijven. Hiertegenover schrapte het beursbedrijf 159 noteringen, waarvan 22 in Amsterdam. Dit kon het gevolg zijn van fusies of faillissementen.

Kosten

Ook wilden een aantal bedrijven na de fusie van Euronext in september 2000 uit kostenoverweging niet langer aan elk van de drie beurzen een aparte notering, aldus Euronext. Hoewel de beurzen een fusie zijn aangegaan, staan de drie beurzen juridisch nog los van elkaar.

De totale marktkapitalisatie of waarde van de 1539 aan Euronext genoteerde ondernemingen bedroeg 31 december 2.070 miljard euro. De Euronext 100, de index van honderd meest verhandelde fondsen op de drie beursvloeren, daalde over het jaar met 19,7 procent.