LONDEN - De stakende medewerkers van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) op de Londense luchthaven Heathrow zijn zaterdagmiddag weer aan het werk zijn gegaan. Desondanks heeft BA zaterdag alle vluchten binnen het Verenigd Koninkrijk en naar Europese bestemmingen geschrapt. Ongeveer 70.000 tot 80.000 passagiers zijn getroffen door de werkonderbreking van grondpersoneel, die vrijdag begon.

Een woordvoerder van de vakbonden noemde de stap 'een gebaar van goede wil naar de passagiers', maar volgens de luchtvaartmaatschappij komt de werkhervatting voor veel vluchten te laat.

Alle 360 BA-vliegtuigen die zaterdag vanuit Terminal One zouden vertrekken, zijn geannuleerd. Van Terminal Four vertrekken de hele dag geen korteafstandsvluchten en tot 20.00 uur Nederlandse tijd ook geen BA-vliegtuigen naar verre bestemmingen.

Chaos

De wilde staking van BA-personeel van onder meer de incheckbalie en de bagage-afhandeling begon vrijdagavond. Al snel ontstond een enorme chaos op Terminal One waar enorme rijen mensen zich voor de informatiebalie verzamelden. British Airways ging ervan uit de meeste vluchten zaterdagochtend konden worden uitgevoerd. Onaangekondigd liepen zaterdagochtend echter opnieuw medewerkers van de incheckbalie van BA weg.

Werktijden

Het conflict op Heathrow gaat voornamelijk over een nieuw toegangssysteem voor werknemers tot de terminals, de zogeheten Automated Time Recording. Het systeem, dat ook werktijden registreert, moet dinsdag in gebruik worden genomen.