REYKJAVIK - De IJslandse overheid heeft maandagavond de volledige controle genomen over de nationale bankensector om een "faillissement van het land te voorkomen". De IJslandse regering garandeert nu banktegoeden volledig en kan banken dwingen te fuseren.

De maatregel werd afgelopen nacht goedgekeurd door het IJslandse parlement. Dankzij de wet heeft de IJslandse overheid de macht om banken tot een fusie te dwingen, het bestuur te vervangen en de beloningen aan banden te leggen.

Ook kan een bank failliet worden verklaard en gaat de regering hypotheekleningen van banken overnemen en in een speciaal overheidsfonds onderbrengen.

Draaikolk

IJsland is bang dat zonder de overheidscontrole het land failliet zou gaan. "Er is een zeer reëel gevaar dat de economie van IJsland in het slechtste geval met de banken meegezogen wordt in een draaikolk, waarvan het resultaat een nationaal bankroet kan zijn", aldus premier Geir Haarde maandagavond. IJsland telt ongeveer 310.000 inwoners.

De IJslandse bank Landsbanki is inmiddels onder overheidscuratele gesteld en het bestuur is vervangen, maakte handelsminister Bjorgvin Sigurdsson dinsdag op de IJslandse radio bekend. Het bestuur van Landsbanki is vervangen door overheidspersoneel. De bank blijft wel gewoon normaal opereren.

Rusland

Dinsdag werd ook bekend dat IJsland een lening heeft afgesloten met Rusland van 4 miljard euro om de kapitaalreserves van de IJslandse centrale bank te vergroten. Daarvan profiteerde de IJslandse kroon met een koerswinst van meer dan 35 procent tegenover de euro, waarmee het verlies van de kroon van eerder op de dag volledig werd goedgemaakt. De kroon daalde door alle onrust rond de IJslandse economie sterk in waarde.

IJslandse banken zijn in de problemen gekomen door hun sterke expansionisme van de laatste jaren. Daardoor zijn de schulden sterk gestegen. De IJslandse overheid nam vorige week nog een belang van 75 procent in Glitnir Bank omdat de bank onvoldoende liquiditeit had om te blijven functioneren.

Om paniekverkopen te voorkomen, werd de handel in aandelen van alle IJslandse banken maandag stilgelegd in Reykjavik.