BRUSSEL - De voormalige premier van België, Jean-Luc Dehaene, wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Dexia. De Franse bankier en kaderlid van BNP Paribas Pierre Mariani is de nieuwe topman van de Frans-Belgische bankgroep. Dat heeft de Belgische premier Yves Leterme dinsdagmorgen op een persconferentie bekendgemaakt.

De verklaring kwam na een hele dag vergaderen over de toestand bij Dexia, dat maandag zijn beurskoers opnieuw zag kelderen. Leterme en het kernkabinet voerden eerst overleg met de Belgische aandeelhouders.

Daarna vertrokken de premier en minister van Financiën Didier Reynders naar Parijs voor een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy en diens premier François Fillon.

Populaire Vlaming

Leterme's partijgenoot Dehaene (68), premier van 1992 tot 1999, is al bestuurslid van enkele grote bedrijven, waaronder 's werelds grootste bierbrouwer Inbev, metaalbedrijf Umicore en de koekjesgigant Lotus. De populaire Vlaming, een bekend liefhebber van friet en Club Brugge, is sinds 2004 ook Europarlementslid. Dat combineerde hij een tijdlang met een baan als burgemeester van Vilvoorde.

Frankrijk schoof de 52-jarige bankier en het huidig kaderlid van BNP Paribas Mariani naar voren als vervanger van de opzij geschoven topman Axel Miller. Letermes oog viel op Dehaene als voorzitter van de raad van bestuur van Dexia. Het is de bedoeling dat Dehaene en Mariani dinsdag bij Dexia beginnen.

Toekomst

Hoe de toekomst van Dexia er precies gaat uitzien, is nog niet duidelijk. Volgens Leterme bekijkt de ministerraad verschillende scenario's. Die scenario's worden ook met het nieuwe management besproken.

Dexia zag maandag ruim een vijfde van zijn beurswaarde in rook opgaan. Dat had volgens handelaren vooral te maken met angst onder beleggers dat Dexia op dezelfde manier zal worden ontmanteld als Fortis. De Franse bank BNP Paribas nam zondag de Belgische en Luxemburgse onderdelen van Fortis over. Een hooggeplaatste Franse ambtenaar liet maandag weten dat er geen reden was om Dexia te ontmantelen.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.