DEN HAAG - De Staat werkt mee aan de onmiddellijke aflossing van schulden van in totaal ongeveer 50 miljard euro die de Nederlandse Fortis-bank nog heeft bij het moederconcern.

Hiervoor stelt De Nederlandsche Bank (DNB) onder meer een overbruggingskrediet beschikbaar.

Dat blijkt maandag uit een brief van premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos (Financiën) waarin ze de Tweede Kamer inlichten over de volledige overname van alle Nederlandse Fortis-activiteiten.

Akkoord

Het kabinet maakte het akkoord, dat na dagenlange onderhandelingen met België en Luxemburg was bereikt, vrijdag bekend. Het behelst een investering van 16,8 miljard euro.

Het akkoord vervangt de overeenkomst die ruim een week geleden werd gesloten en waarin ons land voor 4 miljard een belang van 49 procent nam in de Nederlandse Fortis-bank.

Vertrouwen

Volgens Balkenende en Bos bleek al snel na die actie dat er meer nodig was om het vertrouwen in de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar te herstellen.

Het gebrek aan vertrouwen bleek vooral uit het ophalen van geld en het vertrek van een groot aantal zakelijke klanten.

Fortis moest om die reden steeds vaker een beroep doen op steun van de centrale banken in Nederland en België.

Opties

Van alle verkende opties, zoals bijvoorbeeld de verkoop van Fortis of ABN Amro, bleek volgens het kabinet uiteindelijk alleen een 100-procentsbelang van de overheid in alle Nederlandse Fortis-activiteiten voldoende om de stabiliteit te garanderen.

In de brief benadrukt Bos dat hij vorige week de Tweede Kamer echt niets kon melden over de lopende onderhandelingen over het nieuwe overheidsingrijpen.

Bemoeien

Het kabinet kondigt aan dat de Staat als aandeelhouder zich actief zal bemoeien met benoemingen voor de raden van bestuur en raden van commissarissen. Ook bij nieuwe afspraken over beloningen zal het kabinet zijn invloed laten gelden.

Balkenende en Bos benadrukken dat er aan de arbeidsvoorwaarden van personeel van Fortis en ABN Amro niets verandert.

De medewerkers worden dus geen rijksambtenaren, schrijven ze in de brief. De twee overgenomen banken mogen bovendien geen concurrentievoordeel hebben tegenover andere banken in ons land.

Kleine aandeelhouders

De Belgische ministerraad heeft een regeling getroffen voor de kleine aandeelhouders van Fortis België. Dat hebben de Belgische premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders dinsdagmorgen laten weten.

"Naast de spaarders en het personeel van de bank vergeten we ook de belangen van de kleine aandeelhouder niet", aldus Leterme. "Ook voor hen hebben we schikkingen getroffen."

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.