LUXEMBURG - Minister Wouter Bos (Financiën) hekelt "de race naar de top" die zich deze dagen afspeelt met de spaargaranties.

Het ene na het andere land verhoogt de garanties op spaargeld bij banken. Dit kan ertoe leiden dat spaarders hun geld over de grens gaan brengen.

"Er is nu te veel variatie", zei Bos maandag bij binnenkomst van beraad van ministers van Financiën van de vijftien EU-landen met de euro.

Hij hoopt dat er maandagavond of dinsdag een gezamenlijke regeling mogelijk is, zowel over de hoogte als over de vraag wat precies onder de garantie valt.

Bos herhaalde dat hij bereid is de Nederlandse garantie te verhogen, als daarover een EU-akkoord mogelijk blijkt. Een verhoging in Nederland "zou zeer wel kunnen", zei hij.

Failliet

Nederland staat al in de Europese top van spaargaranties. Hier krijgt een rekeninghouder tot 38.000 euro uitbetaald als een bank failliet gaat. Tot voor kort stond Italië aan kop met 100.000 euro garantie, terwijl veel landen borg staan voor niet meer dan 20.000 euro.

In een verwoede poging spaarders gerust te stellen, heeft Zweden maandag de garantie verdubbeld tot 51.000 euro. De Duitse bondskanselier Angela Merkel meldde zondag zelfs elke euro spaargeld te garanderen, dus tot onbeperkte hoogte.

"Ik begrijp dat haar uitspraak vooral een politiek karakter had. Het moet juridisch nog uitgewerkt worden", zo nuanceerde Bos het Duitse plan.

Spaarders

Wouter Bos wilde maandag niet ingaan op kritiek van Belgische politici. Die hadden in het weekeinde geklaagd dat Bos' negatieve opmerkingen over Fortis België vrijdag hadden geleid tot onrust onder aandeelhouders en spaarders.

De Belgische premier Yves Leterme zei zelfs dat Bos en ongelukkige uitspraken kennelijk samengaan. Bos: "Ik heb geen behoefte daar op te reageren. Er zijn belangrijker zaken te doen."