Vliegtuigbouwer Boeing heeft berekend dat vliegen 22 keer veiliger is dan autorijden

LONDEN - Het jaar 2001 is het veiligste vliegjaar geweest sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit heeft het Britse adviesbureau voor de luchtvaartindustrie Airclaims geconstateerd. Airclaims telt de ongevallen met vliegtuigen die op commerciële basis vijftien of meer passagiers vervoeren.

Desondanks zal door de terreuraanslagen in de Verenigde Staten met gekaapte verkeersvliegtuigen het beeld overheersen dat vliegen sinds vorig jaar riskanter is geworden. Deze zelfmoordacties en het ongeluk, waarbij Oekraïense militairen per abuis een Russisch verkeersvliegtuig uit de lucht schoten, vallen buiten de telling van Airclaims.

Het bureau komt voor 2001 op achttien ongelukken, waarmee het laagterecord van twintig van 1998 werd gepasseerd. Gemiddeld verongelukten het afgelopen decennium jaarlijks 24,3 toestellen, zo meldde de Financial Times maandag.

Het negatieve imago dat vliegen sinds 11 september 2001 heeft gekregen, is versterkt doordat bijna alle grote ongevallen daarna hebben plaatsgevonden. Zo was er de ramp met het SAS-verkeersvliegtuig op de luchthaven in Milaan, waarbij alle 104 passagiers en zes bemanningsleden om het leven kwamen. In november stortte een toestel van American Airlines op een woonwijk in New York waarbij 260 mensen om het leven kwamen.

In totaal kwamen het afgelopen jaar 715 mensen om het leven bij ongelukken met verkeerstoestellen. Airclaims schat dat de ongelukken van vorig jaar voor 1,3 miljard euro aan verzekeringsgelden heeft gekost, een stuk minder dan de ruim 2 miljard euro die was verwacht. Als echter de terreurdaden worden meegeteld, stijgt dit bedrag tot ruim 6 miljard euro. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat het recordrampenjaar 1994 de verzekeringswereld kostte.

Het aantal fatale vluchten neemt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geleidelijk af. Volgens Airclaims is vliegen nu honderd keer veiliger dan begin jaren vijftig. Vliegtuigbouwer Boeing heeft berekend dat vliegen 22 keer veiliger is dan autorijden.