BRUSSEL - De Franse bank BNP Paribas neemt de Belgische en Luxemburgse activiteiten van de geplaagde bank en verzekeraar Fortis over. Dat heeft BNP Paribas zondagavond laat bevestigd tegenover het Franse persbureau AFP.

De regeringen van België en Luxemburg houden een blokkeringsminderheid van 25 procent in Fortis Bank België respectievelijk 33 procent in Fortis Bank Luxemburg.

Dat betekent dat de overheden een vetostem hebben bij strategische beslissingen.

Bos

De Belgische en Luxemburgse regeringen waren het hele weekend in touw met Fortis omdat ze vreesden voor een val van de aandelenkoers maandag bij de opening van de handel en spaarders die hun geld zouden komen opeisen.

Uitspraken van minister Wouter Bos (Financiën) dat hij de gezonde delen van Fortis heeft overgenomen, hebben daar volgens de Belgen aan bijgedragen. Afgelopen vrijdag nam de Nederlandse overheid de Nederlandse werkmaatschappijen van Fortis over voor 16,8 miljard euro.

Aandelen

BNP Paribas betaalt volgens De Tijd de transacties in aandelen. België zou een belang van 10 procent krijgen in BNP Paribas, Luxemburg ongeveer 1,4 procent. Ook de Belgische verzekeringstak van Fortis en de vermogensbeheeractiviteiten worden overgenomen door de Franse bank. BNP Paribas is de grootste bank van Frankrijk.

Het concern is geen onbekende van Fortis. In 1999 ketste een fusie tussen de twee op het laatste moment af.

Vertrouwen

Volgens de Belgische krant De Tijd worden de probleemkredieten van Fortis Bank België in een nieuw vehikel ondergebracht. Daarin zou de overheid 20 tot 30 procent bezitten, BNP Paribas 10 procent en Fortis Holding de rest.

Het vertrouwen in Fortis was de laatste week verder weggezakt nadat de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid het concern vorig weekend een helpende hand hadden toegestoken met een miljardeninjectie. Klanten bleven begin deze week hun geld weghalen.

Regering

De Belgische regering heeft met BNP Paribas een overeenkomst gesloten waardoor de Franse bank 75 procent verwerft van Fortis Bank Belgium. De Belgische staat behoudt 25 procent.

Dat hebben de Belgische premier Leterme, minister van Financiën Reynders en topman Baudouin Prot van BNP Paribas maandagmorgen vroeg op een persconferentie laten weten.

Handel stilgelegd

Op de effectenbeurzen in Brussel en Amsterdam wordt maandagochtend tot nader order niet gehandeld in het aandeel Fortis. Dat heeft het een woordvoerster van beursbedrijf NYSE Euronext, dat beide markten exploiteert, gezegd.

Volgens De Tijd schorst de CBFA de handel 'tot de markt de tijd heeft gekregen om de transactie te verwerken'.