HAARLEM - Vrouwen van 45 jaar en ouder vinden het moeilijker om modieuze kleding te vinden dan hun jongere seksegenoten. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder Nederlandse vrouwen van het modevakblad Textilia en marktonderzoeksbureau GfK.

Bijna een kwart (22 procent) van de vrouwelijke consumenten die in deze leeftijdscategorie vallen, is het niet eens met de stelling "Ik kan goed slagen bij het vinden van modeartikelen". Bij vrouwen van 12 tot 45 jaar ligt dit percentage op 16. Ruim de helft van de 45-plus vrouwen is het eens noch oneens met de stelling.

Hieruit kan worden afgeleid dat deze groep zich minder druk maakt of zij er volgens het laatste modebeeld bijloopt, aldus het onderzoek. Een kwart van de 45-plussers zegt geen moeite te hebben modieuze kleding te vinden.

In het onderzoek is niet gevraagd, waarom de vrouwen niet goed kunnen slagen. De detaillisten die een reactie hebben gegeven, menen echter dat pasvorm veelal een rol speelt. "Colbertjes in maat 44 zijn niet dicht te krijgen", geeft een medewerkster van de Larense winkel Trento aan. Sommige winkeliers zijn van mening dat het hier om de "lastige klant" gaat, die "nooit tevreden is te stellen". Een verkoopster van Bon Mode te Diemen zegt eveneens dat het soms aan de klant zelf ligt: "Vrouwen mogen best wat sneller wennen aan nieuwe trends. Sommigen zijn pas na drie seizoenen gewend aan een nieuw modebeeld, ook als dit is aangepast aan een voller figuur."