BRUSSEL - De Belgisch-Franse bank Dexia ontkent dat het in problemen kan komen door Hypo Real Estate, de Duitse bank waarvoor nu moeizame reddingspogingen plaatsvinden. Dexia stelde zondag dat de kredietrisico's van Hypo Real Estate slechts "een zeer beperkte impact zouden hebben op de solvabiliteit van de Dexia groep".

Om welk bedrag het gaat, vertelde Dexia er niet bij. De Vlaamse zakenkrant De Tijd vernam van verscheidene bronnen dat de blootstelling 200 miljoen euro bedraagt.

Dexia reageerde daarmee op geruchten over een nieuwe crisis. Die geruchten kwamen op gang nadat de Belgische premier Yves Leterme zondag bij overleg over Fortis had gezegd dat "Dexia solvabel is, maar ook die ondergaat de effecten van de internationale bancaire crisis."

Kapitaalsverhoging

Dinsdag staken de Belgische en Franse overheid al ruim 6 miljard euro in Dexia. Volgens de bank was bij die kapitaalsverhoging al rekening gehouden met "de potentiële negatieve gevolgen die konden voortvloeien uit de algemene verslechtering van de kredietwaardigheid van een aantal bancaire partijen."

De bank met 5,5 miljoen klanten is vooral actief in België en Frankrijk, niet meer in Nederland. Inmiddels stelt een woordvoerder van premier Leterme dat de zaak niet meer op tafel ligt bij het regeringsoverleg.