HILVERSUM - Minister Wouter Bos (Financiën) staat open voor een verhoging van het bedrag dat spaarders terug krijgen bij faillissement van hun bank, als dat de uitkomst is van Europees overleg om de regeling gelijk te trekken.

Dat zei de minister zaterdag in antwoord op vragen van kijkers in het televisieprogramma Kassa. Nu is voor Nederlanders 100 procent van de eerste 20.000 euro gegarandeerd. Van de volgende 20.000 euro is 90 procent gegarandeerd. Al met al betekent dit maximaal 38.000 euro.

Deskundigen verwachten dat dit bedrag oploopt tot 50.000 tot 60.000 euro als er een Europese regeling komt. Bos erkende dat het voor Nederland dan omhoog zou gaan. De kwestie zal aan bod komen tijdens het overleg dat de minister maandag en dinsdag met zijn collega's heeft.

Naam

Bos kondigde in de uitzending aan snel met de betrokkenen bestuurders en mensen van de Fortis en ABN Amro te gaan praten over de naam van de genationaliseerde bank. Hoewel hij zich hardop op zijn weblog afvroeg of Feyenoord met het woord Schatkist op het shirt moet gaan spelen, vindt hij het niet de taak van de minister om een nieuwe naam te verzinnen.

"Voorlopig heten de banken nog Fortis en ABN Amro. Ik laat het over aan de mensen die daar straks commercieel verantwoordelijkheid voor dragen.''

Overstap

Bos leek niet bang dat veel mensen nu overstappen naar de "staatbank'', die het kabinet met 16,8 miljard euro heeft gered. Volgens Bos hebben mensen meestal een jarenlange band met hun eigen bank.

Mensen moeten zich bovendien realiseren dat de Staat niet van plan is de bank te houden. "Wij blijven niet eeuwig eigenaar. We brengen het op orde en daarna gaat het gewoon weer over in private handen.''

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.