PARIJS - De leiders van de vier economische grootmachten Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië gaan samen financiële instellingen helpen de kredietcrisis te bestrijden. Ze willen bovendien sancties tegen topmannen van banken die door de overheid gered moeten worden.

Ook moet er "zo snel mogelijk'' een internationale top over de chaos in de financiële wereld komen. Dat bleek na afloop van een bijeenkomst van de vier leiders in Parijs.

De Franse president en gastheer Nicolas Sarkozy zei dat de leiders hebben afgesproken banken in hun landen die in moeilijkheden komen, krachtig te steunen. Maar een noodfonds zoals in de Verenigde Staten komt er niet.

Ieder land moet met eigen middelen de eigen financiële sector ondersteunen, maar onderling wordt dat wel afgestemd, zei Sarkozy.

Sancties

De vier leiders spraken af sancties te nemen tegen falende banktopmannen, maar zeiden niet precies wat die moeten voorstellen. Wel dwarsboomde Frankrijk vorige week een vertrekpremie van 3,6 miljoen euro voor Dexia-topman Axel Miller. Frankrijk dreigde anders Dexia niet te redden.

Sarkozy zei verder dat de bonusstructuur voor toplieden herzien moet worden. Die bonussen prikkelen de bankiers nu om veel risico te nemen. "Een herziening moet helpen in de strijd tegen kortzichtigheid.''

Leiders

Sarkozy vergaderde met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Gordon Brown en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Ook de president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet en voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie deden mee aan het overleg.

Merkel

Merkel zei dat het belangrijk is dat de Europese landen ieder hun eigen verantwoordelijkheid nemen op nationaal niveau, zonder daarbij ander landen schade te berokkenen.

Brown

Brown zei dat tijdens het overleg is afgesproken dat de Europese Investerings Bank (EIB) wordt gevraagd snel Europese fondsen ter waarde van 32 miljard euro vrij te geven. Daarmee moeten middelgrote en kleine bedrijven te hulp worden geschoten die het slachtoffer zijn geworden van de kredietcrisis.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.