BERLIJN - Een reddingsplan voor de Duitse bank Hypo Real Estate (HRE) is van de baan. Dat heeft HRE zaterdag laten weten. HRE leek van de ondergang gered door een toegezegd noodkrediet ter waarde van 35 miljard euro van de Duitse overheid en branchegenoten.

Een woordvoerder van HRE meldde dat het bankenconsortium dat financieel zou bijspringen, zich heeft teruggetrokken. HRE bekijkt nu of er nog andere opties zijn.

De krant Welt am Sonntag meldde eerder op dag op gezag van bronnen in de financiële wereld dat de bank veel meer geld nodig heeft dan werd aangenomen.

Uit onderzoek van de Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, is naar voren gekomen dat 35 miljard volstrekt niet toereikend is. Tot eind dit jaar zou 50 miljard euro nodig zijn en tot eind 2009 zelfs 70 tot 100 miljard.

Hypo Real Estate financiert transacties in onroerend goed. De bank is ernstig in problemen geraakt door het vastlopen van de geldmarkt vanwege de kredietcrisis en door riskante beleggingsactiviteiten van zijn Ierse dochter Depfa.

De reddingsoperatie zou de grootste in de Duitse geschiedenis zijn geweest.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.