AMSTERDAM - Akzo Nobel heeft vrijdag op de effectenbeurs in Amsterdam voor een positieve stemming gezorgd. Met zijn kwartaalcijfers deed het chemie- en farmacieconcern beleggers de koersverliezen van donderdag op Wall Street vergeten.

Beursstemming (video): Stijgers en Dalers op het Damrak

Beursjournaal (video): Nieuws dat de koersen beweegt

De toonaangevende AEX-index op het Damrak steeg 3,64 punten, ofwel 1,2 procent, naar 305,95 punten. Naast de meevallende cijfers van Akzo Nobel zorgde Ericsson voor optimisme op de beurs. De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur schoot 23 procent omhoog omdat winst in zicht lijkt, na negen kwartalen met verlies. Ericsson bracht het verlies het afgelopen kwartaal sterk terug door personeel te ontslaan.

De overige beurzen in Europa waren ook overwegend hoger. De DAX-index in Frankfurt en de FTSE-100 in Londen stonden respectievelijk 0,35 procent en 0,4 procent hoger. De CAC-40 in Parijs bleef een beetje achter met een stijging van 0,1 procent, vooral doordat het machinebouwconcern Alstom een tegenvallende omzet presenteerde en 4 procent in koers daalde.

In Amsterdam zaten meer dan de helft van de 25 AEX-fondsen in de lift. Akzo Nobel schoot met een winst van 10,3 procent omhoog naar ,89 euro. Daarmee prijkte het fonds boven aan de AEX-index, terwijl het eerder in de week telkens tot de verliezers behoorde. "De cijfers vielen duidelijk mee. Ook dat Akzo vasthoudt aan de eerder uitgesproken verwachtingen voor de rest van het jaar stelt beleggers gerust. Er is hoop dat we de bodem hebben bereikt", aldus een analist.

Chemieconcern DSM wist met een stijging van bijna 2 procent naar ,18 euro mee te liften op de meevallende cijfers van branchegenoot Akzo Nobel. "De bedrijven hebben weliswaar duidelijk andere specialismen, maar als de markt aantrekt, is dat in zijn algemeenheid altijd als eerste in de chemie te zien", stelde de analist.

Opvallende stijger was verder Ahold, dat met 0,6 procent steeg naar 7,29 euro. Het supermarktbedrijf zou wellicht steun krijgen van de Wereldbank bij de verkoop van zijn Disco-supermarkten in Argentinië.

Van de 25 AEX-fondsen noteerden slechts vier verlies. Onderaan bungelde Fortis met een daling van bijna 1 procent naar 15,40 euro. De bankverzekeraar heeft een lagere waardering gekregen van kredietbeoordelaar Standard & Poor's.

Euro

In de valutahandel noteerde de euro 1,1200 tegen 1,1165 dollar donderdagmiddag. In ponden sterling ging de euro van 0,7020 naar ,7030 pond.