WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september met 159.000 banen afgenomen. Dat is de scherpste daling in meer dan vijf jaar. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

De Amerikaanse arbeidsmarkt is daarmee in september veel slechter geworden dan analisten hadden voorzien. Zij mikten op een banenverlies van 100.000 banen.

Het is de negende maand op rij dat de werkgelegenheid in de VS exclusief de landbouwsector afneemt. Over augustus werd het banenverlies herzien tot 73.000, van een eerder gemelde afname met 84.000.

Besparen

Door de afzwakkende Amerikaanse economie en de kredietcrisis moeten veel bedrijven in VS kosten besparen. Dat leidt tot banenverlies.

Economen verwachten dat het banenverlies nog verder zal oplopen door de financiële crisis. De Amerikaanse overheid wil de financiële sector te hulp schieten met een reddingsplan van 700 miljard dollar.

Industrie

Vooral in de Amerikaanse industrie gingen opnieuw veel banen verloren: 51.000. Een maand eerder verdwenen al 56.000 banen in die sector. De werkgelegenheid in de Amerikaanse industrie gaat nu al 27 maanden achtereen omlaag.

Bij Amerikaanse bouwbedrijven gingen 35.000 banen verloren en in de dienstensector 82.000. Hieronder vallen ook financiële instellingen, waar 17.000 banen werden geschrapt.

Werkloosheidspercentage

Het werkloosheidspercentage bleef in september onveranderd op 6,1 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking, het hoogste niveau in vijf jaar. Dit komt overeen met de prognoses.

Het gemiddelde loon van Amerikaanse arbeiders steeg in september met 0,2 procent tot 18,17 dollar. Analisten hadden een stijging van 0,3 procent voorzien. De gemiddelde werkweek daalde tot 33,6 uur.

Kredietcrisis

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.