PARIJS - De Franse economie is waarschijnlijk in een recessie beland. De op een na grootste economie van de eurozone is volgens schattingen in het afgelopen derde kwartaal met 0,1 procent gekrompen, na een krimp van 0,3 procent in het tweede kwartaal.

Dat maakte het Franse nationale bureau voor de statistiek Insee vrijdag bekend.

Voor het vierde kwartaal rekent Insee ook op een krimp met 0,1 procent. Volgens de definitie is van een recessie sprake als in twee achtereenvolgende kwartalen de economie krimpt.

Ierland

Daarmee zou Frankrijk na Ierland het tweede land in de eurozone zijn dat officieel in een recessie is beland.

Veel bestuurders proberen het Franse publiek gerust te stellen door de term recessie niet in de mond te nemen.

Volgens de Franse minister Christine Lagarde van Financiën is het risico op een economische teruggang voor een tweede kwartaal op rij nu zeer reëel.

Trichet/p>

Ook de Franse ECB president Jean-Claude Trichet wilde het woord recessie niet gebruiken.

"ECB-experts zeggen ons dat we een afzwakkende groei hebben. Ik gebruik geen andere woorden dan deze: afzwakkende groei met aanzienlijke risico's dat de groei nog verder afzwakt.''

Hollande

Maar de Franse oppositieleider François Hollande deinsde niet terug voor scherpe bewoordingen. "Ja, de recessie is hier.''

Hij uitte kritiek op het economische beleid van de Franse president Nicolas Sarkozy. Die beloofde bij zijn aantreden vorig jaar juist de kwakkelende Franse economie uit het slop te halen.