DETROIT - De Amerikaanse automarkt zal dit jaar sterk krimpen. Afgaande op de ramingen van de diverse autoproducenten zal de achteruitgang tussen de 10 en de 15 procent liggen. De grootste autoproducent ter wereld, General Motors (GM), liet tijdens de autotentoonstelling van Detroit weten dat er in de Verenigde Staten dit jaar niet meer dan 15 miljoen auto's zullen worden verkocht.

Dat zal een domper zetten op de winsten van GM, Ford en Chrysler. Die winst staat tocht al onder druk doordat deze fabrikanten de verkoop vorig jaar alleen op peil hebben kunnen houden met talloze aanbiedingen, variërend van kortingen tot renteloze financiering.

Voor het Duitse concern Volkswagen is de Amerikaanse markt nog altijd een groeimarkt. VW-topman Bernd Pischetsrieder zei in Detroit te verwachten dat VW zijn marktaandeel kan vergroten. Hij acht de door andere concerns genoemde verkoopaantallen niet concreet genoeg.

Volgens Ford zal het moeilijk worden om dit jaar winst te maken. Topman Nick Scheele verklaarde dat veel afhangt van de ontwikkeling van de economie en van de dollarkoers. Ingewijden gaan ervan uit dat Ford een ingrijpende reorganisatie zal aankondigen, vermoedelijk vrijdag.