WASHINGTON - Het Huis van Afgevaardigden maakt zich op voor een stemming vrijdag over het Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector.

Het blijft onzeker of er voldoende steun voor het noodplan is. De regering en lobbyisten hebben de afgelopen dagen grote druk uitgeoefend op de afgevaardigden in de hoop het plan door het Huis te krijgen.

Maandag keurde het Huis nog een eerdere versie van het plan af. Dat leidde tot een enorme val op de beurzen. Het Witte Huis heeft daarop voor 108 miljard dollar aan belastingverlaging in het nieuwe reddingsplan opgenomen in de hoop het tij onder de afgevaardigden te keren.

De Senaat ging woensdag akkoord met het inmiddels ruim 800 miljard dollar kostende plan.

Pressiegroepen

De regering riep de hulp in van een lange lijst van pressiegroepen die de druk op de afgevaardigden moesten verhogen. Zij overspoelden de parlementariërs onder meer met honderdduizenden e-mails en telefoontjes, aldus The Washington Post.

Een aantal afgevaardigden dat eerder tegen stemde, liet weten van mening te zijn veranderd, terwijl anderen weer overwegen tegen te stemmen omdat ze het niet eens zijn met de enorme belastingverlagingen.

George Bush

Ook president George Bush nam deel aan het lobbywerk. Hij ontving mensen uit het zakenleven. Ook belde hij persoonlijk met tientallen vooral Republikeinse afgevaardigden in de hoop ze over te halen voor het wetsontwerp van zijn minister van Financiën Henry Paulson te stemmen.

Maandag stemden 228 afgevaardigden tegen en 205 voor het reddingsplan.

Optimistisch

Voorzitter Nancy Pelosi (Democraat) verklaarde donderdag dat de stemming niet zal doorgaan als er onvoldoende steun is. Maar ze zei "optimistisch'' te zijn dat het reddingsplan het zal redden.

Volgens een vooraanstaande leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden zal het vooral op zijn partij aankomen om het bankenplan door het Huis te loodsen. Onder de tegenstemmers waren maandag 95 Democraten.