LOS ANGELES - Zonder oplossing van de financiële crisis kan de staat Californië niet meer zijn dagelijkse uitgaven betalen. De gouverneur van de staat, Arnold Schwarzenegger, heeft volgens de vrijdageditie van de Los Angeles Times minister van Financiën Henry Paulson gevraagd om snel een noodlening te verschaffen.

De Los Angeles Times citeerde een e-mail die Scharzenegger donderdag aan Paulson stuurde. Californië en andere staten kunnen ermee geconfronteerd worden dat ze voor uitgaven op korte termijn geen krediet meer kunnen opnemen.

Maar dat is wel nodig om de dagelijkse activiteiten van het regeringsapparaat te bekostigen. Om te voorkomen dat die stilvallen is een noodlening van mogelijk 7 miljard dollar (5 miljard euro) nodig in het geval van Californië. Schwarzenegger heeft Paulson ook nog gebeld volgens de krant.

Kerst

De kredietcrisis brengt Californië in de problemen, omdat de inkomsten uit belastingen aan het begin van het fiscale jaar nog niet binnen zijn. Die worden vanaf de kerstdagen verwacht, de inkomstenbelasting bijvoorbeeld pas in het voorjaar.

De staat leent ieder jaar miljarden om de magere maanden te overbruggen, maar kan dat nu niet. Californië heeft van alle staten van de VS de meeste inwoners (37 miljoen) en levert met 13 procent de grootste bijdrage aan het BNP van de VS.

Schooldistricten

Schwarzenegger deed een dringend beroep op Paulson. Hij beklemtoonde dat Californië zo groot is dat de kortetermijnbehoeften voor de kasstroom vele malen groter zijn dan de hele begroting van sommige andere staten. "Het geld moet op onze rekening staan voor 28 oktober om de betaling van 3 miljard dollar aan meer dan duizend schooldistricten te betalen", aldus de gouverneur.

Een woordvoerder zei dat de gouverneur maatregelen treft om bij een rampscenario toch "de meest noodzakelijke betalingen te verrichten". De staat kan dit jaar de routine leningen niet afsluiten en "komt in hele erge problemen wanneer er niet snel cash binnenkomt", aldus een functionaris.