AMSTERDAM - Twee op de drie artsen is in 2027 een vrouw. En een ruime meerderheid (55 procent) van de specialisten is dan vrouw. Dat perspectief schetst een onderzoek dat zaterdag verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Momenteel vormen vrouwen nog een minderheid: 40 procent van alle artsen en 34 procent van de specialisten, blijkt uit cijfers van 2007. In 1987 waren die percentages veel bescheidener: 20 respectievelijk 15 procent.

De geneeskunde feminiseert, stellen de onderzoekers, verbonden aan het Nivel vast. Steeds meer vrouwen kiezen voor een studie geneeskunde. Wie specialiste wil worden, kiest vaak voor een beroepsgroep waar al veel vrouwen werken.

Cultuur

Dat hangt volgens de onderzoekers samen met een 'vrouwvriendelijke' cultuur en een grotere kans dat een deeltijdbaan binnen deze beroepsgroepen mogelijk is.

Populairste specialismen waren klinische genetica, arts verstandelijk gehandicapten en klinische geriatrie. Bij de 'snijdende' specialismen was daarentegen een veel kleiner aantal vrouwen in opleiding of werkzaam.

Het laagst scoorden neurochirurgie, orthopedie en urologie. Ook in 2027 zal hun aandeel in de snijdende vakken nog laag zijn, verwachten de onderzoekers.

Niet gelijk

De onderzoekers zetten een kanttekening bij de feminisering van de geneeskunde. De positie van de vrouwen is nog niet gelijk aan die van de mannen, zeggen ze.

Ze wijzen op het percentage vrouwen in leidinggevende en bestuurlijke functies, zoals hoogleraar, afdelingshoofd of opleider.