NIJMEGEN - Nederlandse toeristen trekken massaal de grens over voor zonnige stranden, stedentrips en de wintersport. Toch zijn ze het meest tevreden over de vakanties die ze in eigen land doorbrengen.

Dat concludeert het nieuwe consumentenmagazine Check op basis van onderzoek van reisvergelijker Zoover.nl, die 40.000 beoordelingen van bestemmingen over de afgelopen twee jaar naast elkaar legde. Zoover bevestigde vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf.

Nederlanders beoordelen hun vakantie in eigen land gemiddeld met een 7,69. Ze zijn positief over de kindvriendelijkheid en mooie gebieden als de Waddeneilanden. In de top drie staat ons land net voor Turkije (7,64) en Oostenrijk (7,61).

Uitgaansleven

Op de lijst blijven populaire vakantiebestemmingen als Duitsland (zestiende plaats) en Frankrijk (dertiende) achter doordat ze slecht scoren qua uitgaansleven.

Egypte komt met 6,61 als slechtste uit de bus. De redenen: de grote drukte in de toeristische steden, opdringerige verkopers op straat en veel steden die smerig zijn.

Verwachtingspatroon

Directeur Rob Driessen van Zoover zegt dat het verwachtingspatroon ook een rol speelt bij de beoordeling. "Mensen weten in Nederland wat ze kunnen verwachten. In het buitenland is dat vaak een gok.''