WASHINGTON/PARIJS/DEN HAAG - Terwijl de economische crisis de gemoederen wereldwijd bezighoudt, zijn politieke leiders het nog niet eens over de aanpak van de kredietproblemen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besluit vrijdag of een reddingsplan alsnog aangenomen wordt; leden van de Europese Unie houden zaterdag in Parijs een minitop.

Meer en meer klinkt de roep om snel in te grijpen. Tien vooraanstaande economen schreven in een open brief aan Europese leiders dat ingrijpen noodzakelijk is, omdat de situatie anders uit de hand kan lopen. "Het probleem is niet het gebrek aan kennis om de crisis te bestrijden, maar het gebrek aan politieke wil'', aldus de economen.

Europa

Europa is het echter nog niet eens over het bedrag dat landen vrij moeten maken om noodlijdende banken in tijden van nood bij te staan. Landen moeten volgens premier Jan Peter Balkenende 3 procent van hun bruto binnenlands product beschikbaar stellen, zei hij na een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy. Zaterdag praten de EU-landen hierover verder.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten neemt ondertussen de druk op het Huis van Afgevaardigden toe, nu de Senaat heeft ingestemd met het reddingsplan. Pas als het Huis ook instemt, kan president George W. Bush zijn handtekening zetten en beginnen aan de uitvoering van het maximaal 700 miljard dollar kostende pakket maatregelen.

Het reddingsplan moet de financiële markt weer vertrouwen geven. De banken lenen elkaar nu bijna geen geld meer. De overheid neemt volgens het plan zogeheten 'giftige' hypotheekleningen van de banken over, waardoor de geldstroom weer op gang zou moeten komen.

De Senaat nam het voorstel aan met 74 stemmen voor en 25 stemmen tegen. De Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en John McCain stemden voor. De kandidaten oefenen al dagen druk uit om het plan zo snel mogelijk door het Congres te loodsen.

Huis van Afgevaardigen

Het Huis van Afgevaardigen stemt vrijdag voor de tweede keer over het voorstel. Maandag werd het plan nog verworpen, waarna de beurzen wereldwijd zwaar in de rode cijfers eindigden.

Om de vooral conservatieve Republikeinen in het Huis over te halen om nu wel voor het noodplan te stemmen, zijn enkele maatregelen toegevoegd. Het gaat onder meer om verhoging van het spaartegoed waarvoor de regering zich garant stelt en om een reeks belastingvoordelen.

Bush

President Bush is druk aan het lobbyen om zo veel mogelijk afgevaardigden achter zijn plan te krijgen. "Het Amerikaanse volk verwacht en onze economie vraagt, dat het Huis deze week akkoord gaat met dit goede plan en het doorstuurt naar mijn bureau'', aldus Bush.