BRUSSEL - Minister Zalm van Financiën wil dat de EU Frankrijk een boete oplegt als het land dit jaar opnieuw op een begrotingstekort uitkomt van meer dan 3 procent. Hij zei dat donderdag tegenover de tv-zender CNBC.

Het ziet er steeds meer naar uit dat Frankrijk dit jaar opnieuw de normen uit het Stabiliteitspact overschrijdt. "Als dat gebeurt, dan verwacht ik dat de Europese Commissie voorstelt het land een boete te geven", aldus de minister.

De grote landen, zoals Frankrijk en Duitsland, worstelen met grote problemen. Pogingen om de staatsfinanciën in bedwang te krijgen, stuiten op grote bezwaren bij de bevolking, omdat het ook zaken als de pensioenen raakt.

De Franse president Chirac pleitte enkele dagen geleden voor een versoepeling van het Stabiliteitspact, gesloten bij de invoering van de euro. Zalm, en met hem een land als Griekenland, wil daar niet aan.

Als Frankrijk dit jaar opnieuw de normen overschrijdt, is dat het derde jaar op rij. Het land kan dan een miljardenboete opgelegd krijgen.