De STE zoekt uit of Boonstra in de tijd dat hij president was van Philips met voorkennis heeft gehandeld

AMSTERDAM - Het onderzoek naar de aandelenhandel van oud-Philips-topman Cor Boonstra is uitgebreid naar Philips, zo schrijft het Algemeen DagbladSTE

Boonstra kwam vorig jaar in het nieuws wegens vermeende voorkennis bij de handel in Endemol-aandelen. Boonstra zou in maart 2000 opdracht hebben gegeven om een pakket Endemol-aandelen te kopen. Zijn partner Sylvia Tóth is echter lid van de raad van bestuur van Endemol. Het amusementsconcern werd in dezelfde maand dat Boonstra opdracht gaf de aandelen te kopen, overgenomen door het Spaanse Telefónica.

Ahold

Ook kwam Boonstra in opspraak doordat hij tegen de regels in als commissaris bij Ahold aandelen en obligaties in Ahold verkocht. Boonstra verkocht zijn stukken Ahold op 25 augustus 2000 voor bijna 318.181 euro (700.000 gulden). De verkoop vond plaats in een zogeheten 'gesloten periode', waarin commissarissen en andere direct betrokkenen niet mogen handelen.

Pas op 25 juli 2001 heeft Boonstra deze Ahold-transactie bij de STE gemeld. Een woordvoerder van hem meldde toen in het Algemeen Dagblad dat Boonstra het was "vergeten" zijn handel in Ahold-aandelen aan te melden bij de STE en Ahold. "Hij vindt het nu weer net zo stom als destijds met Endemol."

In september 2001 stapte Boonstra zelf op uit de Raad van Commissarissen van Ahold. Een maand later gaf hij ook zijn commissariaat bij Sara Lee/DE op.

Op de feiten waarvan Boonstra tot nu toe verdacht van wordt, staat een maximale celstraf van twee jaar.

/ECONOMIESTE sleept Boonstra opnieuw voor de rechterBoonstra nu ook weg als commissaris Sara Lee/DEColumnist wil in tuin Cor Boonstra kamperen'Boonstra handelde zonder voorkennis'