TOKIO - De economie in Japan is het tweede kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product, de som van alle geproduceerde goederen en diensten, steeg 0,5 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2002. Dit is de eerste toename in vijf kwartalen. Analisten hadden gerekend op een groei van circa 0,2 procent.

De vrijdag gepubliceerde cijfers betekenen echter niet dat de Japanse economie definitief de goede weg is ingeslagen. De Japanse regering maakte vrijdag tevens bekend dat in in het eerste kwartaal de economie stil is blijven staan, terwijl eerdere ramingen nog wezen op een groei van 1,4 procent.

De overheid wijt de drastische herziening aan een nieuwe berekeningsmethodiek, maar analisten zeiden vrijdag weinig vertrouwen te hebben in de kracht van het economisch herstel in Japan. "Wij blijven extreem gevoelig voor een afname van de export als de economie van de Verenigde Staten vaart mindert", zei analist Tetsuya Ishijama van effectenhuis Okasan Securities.

In het tweede kwartaal dreef de economie vooral op de export. Die nam in de periode april-juni 5,8 procent toe tegen 4,8 procent in het eerste kwartaal. De buitenlandse vraag droeg 0,3 procentpunt bij aan de economische groei, aldus de regering.