ROTTERDAM - Diverse benaderde kandidaten voor het burgemeesterschap van Rotterdam zien geen brood in de functie, omdat ze te weinig zouden gaan verdienen. Een zegsman van de commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, Jan Franssen, heeft donderdag een bericht daarover in het Financieele Dagblad bevestigd.

"Tal van beoogde kandidaten om Ivo Opstelten op te volgen, doen niet mee om financiële redenen", meldt Franssen. De burgemeester van Rotterdam verdient bijna 140.000 euro per jaar.

Het is opmerkelijk dat Franssen zich uitlaat over de procedure rond de burgemeestersbenoeming in Rotterdam. In zijn functie van commissaris van de Koningin maakt hij een eerste selectie van benoembare burgemeesterskandidaten die hij moet voorleggen aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Verkeerd signaal

PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen vindt dat Franssen een verkeerd signaal afgeeft. "Burgemeesters van grote steden en commissarissen van de Koningin ontvangen een keurig salaris", aldus Heijnen. Hij betreurt het dat Franssen de Balkenendenorm kraakt nog voordat dit salarismaximum voor de publieke sector is ingevoerd.