BRUSSEL - Indien de EU onmiddellijk besluit tot verdergaande klimaatmaatregelen scheelt dat tot 25 miljard euro aan uitgaven voor gezondheidszorg, aldus een nieuw rapport dat donderdag is gepresenteerd.

Het rapport is opgesteld in opdracht van de Health and Environment Alliance (HEAL), het Climate Action Network Europe (CAN-E) en het Wereld Natuur Fonds (WNF).

De onderzoekers bekeken wat er gebeurt bij 30 procent minder CO2-uitstoot tegen 2020, in plaats van 20 procent, zoals nu het doel van de EU is. Daaruit blijkt dat deze maatregel naar schatting tussen de 6,5 en 25 miljard euro jaar aan gezondheidskosten bespaart.

Werkdagen

De winst zit hem onder meer in minder verloren werkdagen en lagere ziekenhuiskosten. Zo zouden er jaarlijks 8000 minder ziekenhuisopnamen en 2 miljoen minder verloren werkdagen zijn.

De Europese Commissie schatte eerder dat jaarlijks 369.000 mensen in de EU vervroegd overlijden als gevolg van luchtvervuiling. Dit kost jaarlijks 3 tot 9 procent van het Europese bruto nationaal product.