UTRECHT - Treinreizigers die vanaf medio volgend jaar de OV-chipkaart gebruiken, krijgen daarbij korting. Dit voordeel geldt alleen voor enkele reizen. De Nederlandse Spoorwegen willen mensen daarmee aansporen met de OV-chipkaart te reizen. Retourtjes worden daarentegen duurder.

Dat heeft de spoorvervoerder woensdag gezegd. In het begin van de invoering worden enkele reisjes met de OV-chipkaart 13 procent goedkoper.

In 2011 bedraagt de korting nog 9 procent. Voor enkele reisjes met een papieren kaartje geldt medio volgend jaar een korting van 3 procent. In 2011 geldt echter ook voor papieren kaartjes een korting van 9 procent.

Nadeel

Mensen die echter ook weer willen terugreizen, zullen steeds meer kwijt zijn in vergelijking met de huidige situatie. Media volgend jaar is hun nadeel 2 procent.

Het maakt daarbij niet uit of de klant met een papieren kaartje of met een OV-chipkaart reist. In 2011 loopt de verhoging van de prijs voor een retourtje op tot 6 procent.

Verdienen

Met het goedkoper maken van een enkeltje en het duurder maken van retourtjes zeggen de NS aan te sluiten bij de situatie in de rest van het openbaar vervoer waar een retourtje even duur is als twee enkele reisjes. "Per saldo verdienen de NS hier geen cent op", aldus een woordvoerder.

Rover, de organisatie van reizigers, heeft gemengde gevoelens bij het prijsbeleid van de NS. "Op zichzelf is korting om de OV-chipkaart bekend te maken hartstikke mooi. Maar wij zijn tegen het principe dat je twee keer een enkele reis moet betalen voor een retour", aldus een woordvoerder.

Prijsbeleid

De Nederlandse Spoorwegen stellen dat mensen vaker met een enkeltje reizen dan met een retourtje. Volgens Rover komt dat vooral door het huidige prijsbeleid van de spoorwegen. "Veel mensen kopen twee enkeltjes omdat ze voor negen uur niet met korting mogen reizen", aldus de zegsman van de reizigers.

Overigens staan de prijsaanpassingen van de enkeltjes en de retourtjes los van de tariefverhogingen die de Nederlandse Spoorwegen elke jaarwisseling in rekening brengen. Daarmee corrigeert de vervoerder de inflatie en de gestegen kosten voor het gebruik van de sporen.

Deze zomer dachten de NS dat de kaartjes op 1 januari met 4,0 procent zouden stijgen. De inflatie blijkt echter iets minder dan toen verwacht. Daarom zullen de kaartjes na de jaarwisseling 3,7 procent duurder zijn.