AMSTERDAM - Het al weken slepende cao-conflict bij Ceres, het grootste containeroverslagbedrijf in de Amsterdamse haven, mondde woensdag uit in een staking. Dat heeft FNV Bondgenoten woensdagmiddag laten weten. FNV Bondgenoten had het bedrijf een ultimatum gesteld waarop het niet was ingegaan.

Van de schepen die sinds woensdagmiddag bij het bedrijf aankomen, wordt slechts een gedeelte gelost. De werkonderbreking zal nog zeker tot en met de nacht van woensdag op donderdag duren. Een actiecomité en FNV Bondgenoten beraden zich nog op verdere acties.

Eind augustus schortte FNV Bondgenoten de cao-onderhandelingen met Ceres op na een conflict over de loonschalen waarin werknemers zouden worden geplaatst. Sindsdien gehouden stiptheidsacties hebben een oplossing niet dichterbij gebracht.

De havenwerkers willen ook meer loon. Volgens vakbondsbestuurder Tom Koningh krijgen de 235 werknemers al sinds 2002 geen echte loonsverhoging meer, maar alleen prijscompensatie. Nu willen zij bovenop de prijscompensatie 75 euro per maand erbij.