BERLIJN - Frankrijk wil tijdens een top van de grote landen van de Europese Unie dit weekeinde een voorstel doen voor een 300 miljard euro kostend reddingsplan voor de financiële sector.

Dat meldde een Europese regeringsbron woensdag. De Duitse regering liet direct weten niets te zien in het plan.

"Frankrijk zal op de ontmoeting zaterdag een Europees reddingsplan voorstellen ter waarde van 300 miljard euro", zei de bron op voorwaarde van anonimiteit.

Kredietcrisis

Frankrijk is op dit moment voorzitter van de Europese Unie. Zaterdag komen de leiders van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië in Parijs bijeen om te praten over de kredietcrisis.

In een interview met de Duitse krant Handelsblatt van donderdag bevestigt de Franse minister Christine Lagarde van Financiën het voornemen, maar noemt geen bedrag.

Bestuur

Berlijn reageerde negatief. "Van dergelijke plannen vindt de bondsregering niet veel", zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën. De Britse regering en de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wilden nog niet reageren.

De Verenigde Staten willen de kredietcrisis keren door een noodplan van 700 miljard dollar (475 miljard euro). Dat moet nog door het Congres worden goedgekeurd.

Een woordvoerder van de regering in Parijs zei woensdag dat president Nicolas Sarkozy heeft besloten 30.000 huizen te kopen die nog gebouwd moeten worden om zo de bouwsector te stimuleren.