LONDEN - AMSTELVEEN - Luchtvaartmaatschappij KLM verwacht op korte termijn overeenstemming te bereiken met British Airways (BA) over samenwerking op vluchten tussen Europa en het Midden-Oosten. Dat heeft een KLM-woordvoerder maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Financial Times maandag.

Bekijk video

KLM en BA zullen op deze routes vluchtnummers gaan delen, codesharing, en de dienstverlening op elkaar afstemmen binnen de wettelijke mogelijkheden. KLM benadrukt dat de samenwerking niet gezien moet worden als een eerste stap richting een volledige fusie.

"Het gaat om een tactische samenwerking op korte termijn", aldus de KLM-woordvoerder. Volgens hem kon de samenwerking zo snel na 11 september tot stand komen "omdat we al geruime tijd gesprekpartners zijn".

In september 2000 ketsten vergaande fusiebesprekingen af, maar de partijen bleven met elkaar praten. KLM is op dit moment ook nog met andere maatschappijen in gesprek over mogelijke manieren van krachtenbundeling.

De routes van en naar het Midden-Oosten lagen volgens KLM het meest voor de hand voor samenwerking. "Die worden na die op Noord-Amerika het meest getroffen door de afnemende vraag naar vliegreizen", zegt de woordvoerder. Op de routes naar de VS werkt KLM al nauw samen met Northwest Airlines.

Het betreft een zogeheten code-sharing-overeenkomst, waarbij onder dezelfde vluchtnummers wordt gevlogen. Het vliegverkeer naar het Midden-Oosten is flink gedaald sinds de aanslagen in de VS van september en de daarop volgende militaire operatie in Afghanistan.

SAS

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft 109 miljoen euro ontvangen van het Scandinavische SAS voor de verkoop van Braathens. Dat heeft KLM maandag bevestigd.

Het gaat om 70 miljoen euro aan eerder door KLM aan Braathens verstrekte leningen en 39 miljoen euro voor het 30-procents belang dat KLM in de Noorse maatschappij Braathens hield.

Samen met de 26,9 miljoen euro die KLM van minister Netelenbos (Verkeer) kreeg en een kleine 100 miljoen euro die de maatschappij bijeen kreeg door vliegtuigen te herfinancieren, zal de kasstroom van KLM met 200 miljoen euro minder dalen dan eerder voorzien, aldus KLM.

/ECONOMIEKLM gaat tijdelijke samenwerking aan met BAKLM en British Airways breken fusieoverleg af