AMSTERDAM - Slechts vier van de vijfentwintig politiekorpsen in Nederland kunnen de begroting voor 2009 rond krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Elsevier naar de financiële problemen bij de politie.

De andere 21 regiokorpsen kunnen slechts met noodgrepen hun begroting sluitend krijgen of leveren miljoenen in op hun vermogen.

In het blad komt de Amsterdamse korpschef Bernard Welten aan het woord, die aangeeft dat als het ministerie van Binnenlandse Zaken geen extra geld beschikbaar stelt, er binnen tien jaar bij twintig korpsen overheidsgeld bij moet om ze overeind te houden.

Reserves

Welten, verantwoordelijk voor het korps Amsterdam-Amstelland, komt jaarlijks vijf miljoen euro te kort, waardoor hij een beroep moet doen op de reserves, 'die daar niet voor zijn bestemd'.

De problemen bij de politie kunnen volgens Elsevier worden onderverdeeld in de volgende problemen: vergrijzing, inhuren van externe krachten, te dure huisvesting en het zoeken naar zij-instromers.

Cohen

Burgemeester van Amsterdam Job Cohen, die voorzitter is van het korpsbeheerdersberaad, laat in het blad weten dat de korpsen eerst maar efficiënter moeten gaan werken. Pas daarna kunnen ze in Den Haag aankloppen. VVD-Kamerlid Fred Teeven is het daar niet mee eens. Hij laat weten dat de korpsen structureel meer geld moeten krijgen. Hij denkt aan twee miljard over vier jaar. Dat geld moet bij ontwikkelingssamenwerking vandaan komen.