BRUSSEL - De Europese Commissie legt een boete van 676 miljoen euro op aan negen oliebedrijven omdat ze een illegaal kartel hebben gevormd voor paraffinewas.

Het gaat om bedrijven als Esso en ENI. Shell deed ook mee met de illegale prijsafspraken, maar kreeg een boete van 96 miljoen euro kwijtgescholden omdat het Kroes tipte over het kartel.

Het is de op drie na hoogste kartelboete die ooit is opgelegd door de Europese Commissie voor een sector, meldde Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) woensdag.

Paraffinewas

Paraffinewas wordt gebruikt voor kaarsen, papieren bekers en borden, kauwgom, korst voor kaas, stickers, in chemicaliën, banden en auto-onderdelen.

"In Europa heeft, denk ik, elk huishouden of onderneming wel een product gekocht van deze 'paraffinemaffia'. Het zijn te duur betaalde producten.''

Kartel

Het kartel duurde dertien jaar, van 1992 tot 2005. Vertegenwoordigers kwamen voor het eerst bijeen in een hotel in Hamburg, daarna in andere steden. "De bedrijven wisten heel goed dat ze fout bezig waren'', zei Kroes.

Het Duits-Zuidafrikaanse Sasol leidde volgens haar het kartel. De onderneming krijgt daarom de hoogste boete (318 miljoen euro). Het Franse Total moet 128 miljoen betalen en het Amerikaanse ExxonMobil 83 miljoen.

Boetes

Lagere boetes zijn er voor het Spaanse Repsol, het Italiaanse ENI, het Hongaarse MOL en het Duitse Tudapetrol, Hansen & Rosenthal en RWE.

"Ik hoop oprecht dat deze hoge boetes andere bedrijven overtuigen om geen kartels aan te gaan'', waarschuwde Kroes. "We tolereren geen enkel kartel.''

Kroes heeft voor dit jaar totaal circa 825 miljoen euro aan boetes opgelegd. Het geld wordt uiteindelijk verdeeld onder de schatkisten van de 27 EU-landen.