AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn donderdag eensgezind in de rode cijfers gezakt. Beleggers reageerden vooral op de koersdalingen op de effectenbeurs in New York. Kwartaalresultaten van IBM, AMD, SAP en Electrolux imponeerden niet.

Beursjournaal: Philips daalt op downgrading S&P
Verder: Numico rondt verkoop voedingssupplementdochter Unicity af. Sligro voert winst op, splitst aandeel.

Beursstemming : Stijgers en Dalers op het Damrak
Hoe is Beursplein 5 geopend? Wat zijn de koersinvloeden? En wat gaat Wall Street vanmiddag doen?

Tegenvallende omzetcijfers van het Finse Nokia, die in de loop van de ochtend bekend werden, duwden de koersen nog eens extra naar beneden. Nokia moest zelfs bijna 10 procent van zijn beurskoers prijsgeven en sleepte als de toonaangever in de telecomindustrie concurrenten als Ericsson en Alcatel in zijn val mee.

De AEX-index op het Damrak noteerde aan het einde van de handelsochtend een daling van 4,81 punten, ofwel 1,6 procent, tot ,46 punten. Ook de belangrijkste graadmeters in Parijs en Frankfurt verloren meer dan 1 procent. De Frankfurtse DAX-index ging zelfs richting een verlies van 2 procent. De FTSE-100 in Londen daalde 0,9 procent.

In Amsterdam wisten van de 25 AEX-fondsen slechts twee uit de rode cijfers te blijven. De grootste stijger was postbedrijf TPG met een plusje van 0,4 procent en noteerde 15,6 euro.

Koninklijke Olie noteerde een fractie hoger met een stijging van ,25 procent naar 39,86 euro nadat het woensdag een grote Saudische opdracht had binnengesleept. "Schandalig weinig waardering voor Shell. Dat het in Saudi-Arabië naar gas mag zoeken, levert misschien niet direct geld op, maar is wel echt een doorbraak", aldus een analist.

Een van de opvallende verliezers was Philips met een min van 3,2 procent naar 17,94 euro. Het elektronicaconcern kreeg woensdag een lagere waardering van de kredietbeoordelaar Standard & Poor's voor zijn kiezen. "Dat kwam toch als een verrassing, dat Philips zo hard wordt afgerekend voor het uitblijven van een herstel bij de halfgeleiders en de consumentenelektronica. Er zijn namelijk ook groeipareltjes te zien, zoals de medische divisie", stelde de analist.

Onderaan de AEX bungelde ASML, die met 5,2 procent daalde naar ,06 euro. De chipmachinefabrikant heeft woensdag tegenvallende kwartaalcijfers gepresenteerd.

In de rest van Europa viel behalve Nokia de forse koersdaling van SAP op. Het grootste softwarebedrijf van Europa daalde in Frankfurt 5 procent omdat beleggers zich zorgen maken over de dalende inkomsten uit softwarelicenties. Bovendien gaf SAP voor het eerst aan last te hebben van prijsdruk.

In Londen stond BAT 2,3 procent lager. Het tabaksconcern kwam woensdag als winnaar te voorschijn in de strijd om een Italiaanse sigarettenfabrikant, maar beleggers vinden het overnamebedrag van ,3 miljard euro te hoog.

Euro

In de Europese valutahandel steeg de euro iets in de ochtenduren, van 1,1200 woensdagmiddag naar 1,1225. In ponden sterling ging de eurkoers van 0,7025 naar 0,7035 pond.