ROTTERDAM - Energiebedrijf Eneco en windcoöperatie De Windvogel gaan huishoudens groene stroom leveren die wordt opgewekt door een windmolen waar ze zelf mede-eigenaar van zijn.

Dat levert de deelnemers een besparing op tot 150 euro per jaar.

Eneco en De Windvogel maakten dit woensdag bekend. De initiatiefnemers willen met deze vorm van "burgerparticipatie'' het gebruik van windenergie stimuleren.

Project

Aan het project doen 120 deelnemers mee. Zij hebben met een eenmalige bijdrage van 50 euro een aandeel verworven in de windmolen van de coöperatie die in Bodegraven staat.

Het zogenoemde 'zelfleveringsmodel' levert een fiscaal voordeel op, omdat over stroom die zelf wordt opgewekt geen energiebelasting en btw hoeft te worden betaald.

Nieuwe windmolens

De deelnemers aan het project steken hun financieel voordeel niet in eigen zak, maar investeren het via de coöperatie in de realisatie van nieuwe windmolens.

Eneco levert de klanten groene stroom en verrekent het elektriciteitsverbruik van de klant met de door de eigen windmolen opgewekte energie. De windmolen in Bodegraven levert de deelnemers gemiddeld 20 procent van hun eigen verbruik.

Grotere schaal

Het project loopt vijftien maanden. Daarna willen Eneco en De Windvogel bekijken of het zelfleveringsmodel op grotere schaal kan worden toegepast.

Eventueel wil Eneco het ook gaan toepassen op windparken die het energiebedrijf zelf realiseert. Voorzitter Dick van Elk van coöperatie De Windvogel: "Het zou mogelijk kunnen worden zonder subsidie windmolens te bouwen. Zijn we ook af van de discussie of er er geld bij moet.''