AMSTERDAM - Fortis maakte dinsdagavond bekend dat het er niet in is geslaagd een voorgenomen samenwerking met de Chinese branchegenoot Ping An te realiseren.

Ping An zou voor een investering van 2,15 miljard euro de helft van de vermogensbeheertak, Fortis Investments, in handen krijgen.

Onderzoek

Eerder op de dinsdagavond maakte de Belgische beleggersvereniging Deminor bekend een parlementair onderzoek te willen naar de omstandigheden die hebben geleid tot de gedeeltelijke nationalisering van Fortis Bank.

Fortis

Fortis was maandag hard onderuit gegaan. Het aandeel sloot 23,6 procent lager op 3,96 euro, de laagste stand in zestien jaar.

De koersval was opvallend omdat Nederland samen met de Belgische en Luxemburgse regering zondagavond had besloten 11,2 miljard euro in Fortis te steken om het concern overeind te houden.

ABN Amro

Branchegenoot ING liet maandagavond laat weten geen bod te doen op ABN Amro Nederland. Fortis heeft deze activiteiten, die het vorig jaar kocht voor 24 miljard euro, in de etalage gezet.

Fortis wil minstens 12 miljard euro krijgen voor ABN Amro Nederland. ING wil ABN Amro niet kopen omdat een overname "niet aan de eigen financiële eisen voldoet".

In een reactie op het afhaken van ING liet een woordvoerder van Fortis weten dat er nog "een heleboel mogelijkheden zijn voor de verkoop van ABN Amro". Door de steun van de Benelux-landen heeft Fortis "ruimte en tijd" om verdere stappen te nemen, aldus de woordvoerder.

Overname

De namen van Royal Bank of Scotland (RBS), het Franse BNP Paribas en Deutsche Bank circuleren in de markt als potentiële geïnteresseerden voor ABN Amro Nederland. Het personeel van ABN Amro wacht in spanning af wie de nieuwe baas wordt nu de Belgen het veld hebben geruimd.

Voorzitter Reneé Hazebroek van de centrale ondernemingsraad van ABN Amro zei in een reactie geen voorkeur te hebben voor een van deze drie banken. "Het zijn alle drie bonafide banken."

Bos

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en minister Wouter Bos van Financiën zullen er samen op toezien dat ABN Amro "een veilige thuishaven vindt". Dat heeft de bewindsman dinsdag verklaard in de Tweede Kamer.

DNB en de minister van Financiën willen dat ABN Amro ondergebracht wordt bij een concern "van waaruit haar activiteiten vertrouwd en betrouwbaar kunnen worden uitgevoerd in overeenstemming met haar cruciale functie voor het Nederlandse financiële stelsel".

Begrip

Bos toonde in een verklaring over de gevolgen van de internationale kredietcrisis begrip voor de zorgen onder de bevolking. "Ook Nederland gaat de gevolgen van deze crisis merken."

Hij benadrukte evenwel dat Nederland te midden van alle onrust een goede uitgangspositie heeft. In tegenstelling tot in de Verenigde Staten is het toezicht in Nederland "eerste klas en voor de rest van de wereld een voorbeeld", zei de bewindsman.

Veel critici wijzen het gebrekkige toezicht in Amerika aan als een belangrijke oorzaak van de wereldwijde kredietcrisis.

Leterme

Ook de Belgische regering liet van zich horen. Premier Yves Leterme heeft de Fortis-directie gevraagd om de opgestapte topman Herman Verwilst geen vertrekpremie, die kan oplopen tot 5 miljoen euro, te betalen.

Slogan

Fortis zelf liet dinsdag weten geen gebruik meer te maken van de slogan 'Here today. Where tomorrow?'. De slogan is onderwerp geworden van spot. Op internet is met name 'Here today. Gone tomorrow' in zwang.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.