UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft woensdag de staking bij Aldi in Best verboden. Het personeel mag het werk niet neerleggen in reactie op de schorsing van twee medewerkers, aldus rechter H. Brouwer. FNV Bondgenoten moet het personeel binnen twaalf uur oproepen weer aan het werk te gaan.

Het conflict ontstond toen twee medewerkers van het distributiecentrum van Aldi werden geschorst. Volgens het personeel gebeurde dat, omdat ze opkwamen voor de rest van de medewerkers. Dit conflict leidde dinsdag tot een wilde staking onder de 110 personeelsleden. De actie kreeg aan het eind van de dag steun van vakbond FNV Bondgenoten. Woensdag zette het personeel de werkonderbreking voort, waarop Aldi naar de rechter stapte.

Ook andere zaken bleken voor de rechter niet zwaar genoeg te wegen om een staking te rechtvaardigen. Dat waren de wens met een Aldi-topman te mogen spreken en de eis dat FNV-onderhandelaarster M. Sigmund in het vervolg mee mag vergaderen. Het niet inwilligen van het verzoek om het loon van een wilde stakingsdag doorbetaald te krijgen, was volgens hem evenmin een grond voor dit actiemiddel.

Onderhandelaarster Sigmund reageerde teleurgesteld op de uitspraak. "De rechter gaat voorbij aan het onderliggende probleem. Dat is de middeleeuwse werkstijl bij Aldi."

"Weinig bedrijven gaan slechter met hun personeel om", zegt SP-Kamerlid De Ruiter. Volgens hem wordt het stakingsrecht langzamerhand uitgehold doordat werkgevers naar de rechter stappen. "Nederlanders staken niet snel, maar als ze het echt nodig vinden, moeten ze niet steeds door rechters worden gedwarsboomd", aldus De Ruiter.

De aanwezige directeur van het supermarktconcern weigerde te reageren via de media.