UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen en de consumenten- en reizigersorganisaties hebben woensdag een definitief akkoord bereikt over de eisen voor extra prijsverhogingen. Dat heeft de NS woensdag bekendgemaakt.

De NS mag de prijzen twee keer verhogen als ze een bepaalde punctualiteit bereikt. Zodra over een periode van 12 maanden gemiddeld 84,4 procent van de treinen op tijd heeft gereden, rekent de NS 2,075 procent meer voor een kaartje. Bij het bereiken van ,8 procent volgt dezelfde verhoging.

De verhoging komt bovenop de reguliere prijsstijging. De NS mag normaal gesproken de prijzen verhogen met de inflatie plus 2 procent.

De Consumentenbond is blij met de harde eisen die aan de NS zijn gesteld. "De prijs kan alleen extra stijgen als de treinen veel beter op tijd gaan rijden. Dat is geweldig nieuws voor de treinreiziger", aldus een woordvoerder van de bond.

In het tweede kwartaal was de punctualiteit 83,6 procent, iets meer dan de 82,9 procent in het eerste kwartaal. Over heel 2002 reed 81,2 procent van de treinen op tijd.