AMSTERDAM - De vakbonden hebben woensdag een principeakkoord gesloten over een sociaal plan met de directie van het noodlijdende automatiseringsbedrijf Getronics. Het is volgens FNV Bondgenoten voor het eerst dat met een ICT-bedrijf dergelijke afspraken zijn gemaakt.

FNV Bondgenoten en De Unie noemen de overeenkomst "fatsoenlijk". Het verdwijnen van 600 van de 5400 arbeidsplaatsen in Nederland zal zo min mogelijk gepaard gaan met gedwongen ontslagen. In het akkoord is vastgelegd dat het verdwijnen van 180 banen zelfs zonder ontslag geschiedt.

De bonden zeiden blij te zijn met de regeling dat hun leden een fikse korting krijgen op de eigen bijdrage bij een outplacement. Bovendien geldt een ontslagverbod voor 55 plussers, zieken, zwangere medewerksters en leden van medezeggenschapsorganen. Daarnaast kunnen mensen vrijwillig vertrekken met een bonus.

Getronics kondigde eerder dit jaar aan wereldwijd circa 1500 arbeidsplaatsen te willen laten verdwijnen. Het bedrijf leed over een operationeel verlies van 362 miljoen euro. De Amsterdamse automatiseerder is vooral in de problemen geraakt door de 1,7 miljard kostende overname van Wang Global vier jaar geleden. Hiervoor stak het bedrijf zich diep in de schulden, terwijl de acquisitie sterk in waarde is gedaald.