AMSTERDAM - Vergaderen in Nederland kost per jaar 25 miljard euro. Daarnaast wordt nog eens bijna 12 miljard euro gespendeerd aan vervoer van en naar een vergadering. Per week wordt ongeveer ,5 uur vergaderd, er wordt 3 uur uitgetrokken voor vervoer erheen.

Dat becijferde het onderzoeksbureau Interview-NSS op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het rapport werd woensdag gepubliceerd.

Interview-NSS, dochter van telefonisch dienstverlener SNT, maakte een berekening op basis van het gemiddeld salaris en een werkweek van 35 uur. In Nederland werken ongeveer 7 miljoen mensen, miljoen daarvan vergaderen ten minste één uur per week.

Veel reistijd

Hoe langer mensen vergaderen, hoe meer reistijd dat kost. Alleen voor de groep 'zwaarste vergaderaars' gaat dat niet op. Het bureau geeft als verklaring daarvoor dat deze mensen vaak anderen naar hun toe laten komen.

Bij grote ondernemingen gaan de medewerkers vaker en langer met elkaar rond de tafel zitten. Bij bedrijven met tussen de 20 en 50 werknemers wordt het minste met elkaar besproken. Naarmate het salaris hoger wordt, neemt de vergadertijd ook toe.

Volgens het onderzoeksbureau kan de reistijd naar vergaderingen met 17 procent afnemen, als bedrijven zogenoemde teleconferenties houden. Dat zijn vergaderingen op afstand met gebruik van een videoscherm of telefoon. Dit zou ongeveer 2 miljard euro schelen op jaarbasis, aldus Interview-NSS.