DEN HAAG - De overheid zal andere Nederlandse banken redden als die door de kredietcrisis in de problemen komen.

"Dat zullen we blijven doen als de situatie daar aanleiding toe geeft", aldus Bos. Volgens hem laat het kabinet de Nederlandse economie niet zitten.

Hij voegt er echter aan toe dat Nederland de reddende hand niet zal blijven uitstrekken naar kleine, lokale instellingen.

Zondag droeg Nederland 4 miljard euro bij aan de redding van Fortis. Met steun van België en Luxemburg krijgt de Belgisch-Nederlandse bank een injectie van in totaal meer dan 11 miljard euro.

Zware klap

Ondanks de miljarden leed Fortis maandag flink verlies op de beurs. Het concern sloot de handelsdag uiteindelijk af met een koersdaling van 23,6 procent. Bos noemt de daling van het aandeel Fortis "een zware klap".

Hij stelt verder "niet de illusie" te hebben gehad dat de redding de beurskoersen zou beïnvloeden.

Nederlandse belastingbetaler

Ondanks het zware verlies op de beurs hoeft de Nederlandse belastingbetaler er volgens Bos niet voor te vrezen dat het kersverse belang van de Nederlandse staat in waarde zal dalen door de negatieve beurs.

De overheid verwerft namelijk niet-verhandelbare aandelen, aldus Bos. Verder benadrukt hij dat de Nederlandse bankentak van Fortis winstgevend is.

IJdele hoop

De vicepremier zei te hopen dat het vertrouwen van beleggers zal terugkeren als er meer details bekend zouden worden van het reddingsplan van de Amerikaanse overheid voor de financiële sector van dat land. Inmiddels lijkt dat ijdele hoop.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandag namelijk tegen het plan gestemd. Het voorstel kreeg de steun van 205 parlementariërs.

Reddingsplan

Bos hoopt dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden binnenkort alsnog instemt met het reddingsplan voor de financiële sector van de Verenigde Staten. Dat heeft hij maandagavond gezegd in Leeuwarden.

"Het lijkt erop dat we nu nog langer moeten wachten", aldus Bos. Hij zegt te hopen dat het besef bij de Amerikaanse volksvertegenwoordiging zal doordringen dat we "niet langer kunnen wachten".

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.